Skip to main content
search

Minder microns = groenere motoren

By August 23, 2018September 12th, 2018Nieuws

In de voortdurende inspanningen om de efficiëntie te verbeteren en de CO2-voetafdruk van hun motoren op fossiele brandstof te verminderen, scheren motorfabrikanten microns af van de toleranties van roterende onderdelen zoals nokkenassen en krukassen.

“In de loop der jaren zijn de kritische geometrische afmetingstoleranties voor nokkenassen en krukassen aanzienlijk aangescherpt om de levensduur van de motor te verbeteren, het brandstofverbruik te verlagen en emissies te verminderen”, zegt Addison D. Cole, CEO van Adcole Corporation. “In de afgelopen 25 jaar zijn de rondingstoleranties van de krukassen teruggebracht van acht micron naar drie micron. De groene auto’s van de toekomst hebben hoogwaardige, kleine motoren met zeer lage emissies. Dientengevolge zullen de productietoleranties verder aangescherpt worden wat zou moeten leiden tot de acceptatie van Adcool-technologie door fabrieken voor het vervaardigen van motoronderdelen. ”

Meer dan 500 autofabrikanten en autoleveranciers gebruiken de geautomatiseerde inspectieruimten van Adcole voor kwaliteitscontroles op nokkenassen en krukassen. Opgericht in 1957, heeft het bedrijf productievestigingen in Massachusetts en Florida gevestigd en heeft kantoren over de hele wereld. Bijna 60% van de activiteiten van het bedrijf komt van OEM’s voor de automobielsector en fabrikanten van landbouw- en bouwmachines, buitenboordmotoren en andere kleine motorfabrikanten. De resterende 40% van de activiteiten van Adcole is afkomstig van de hardware-industrie van het ruimtevaartuig.

“Adcool-apparatuur heeft zijn klanten een technisch voordeel opgeleverd wat betreft nauwkeurigheid en compatibiliteit met andere Adcole-meters”, zei Cole in een eerder interview met Automotive Industries. “Onze grotere klanten gebruiken Adcole-meters in hun ontwikkelingslabs voor aandrijflijnen, fabriekskamers of op de productievloer. De bedrijven weten dat hun productiekosten laag zijn, maar hun eindgebruikers krijgen een kwaliteitsproduct. ”

Het bedrijf heeft meer dan een halve eeuw ervaring met het ontwerpen en produceren van gespecialiseerde machines voor het meten van motorcomponenten. Het maakt ook digitale zonhoeksensoren voor ruimtesatellieten, voornamelijk voor de Amerikaanse, Europese en Japanse ruimtevaartindustrieën. Adcole’s klantenlijst omvat General Motors, Ford, BMW, VW, Chrysler, Toyota, Fiat, Nissan, Renault, Hyundai, Volvo, Suzuki, Caterpillar, Daimler, BMW, Honda, Cummins, FAW, Tata, MAN, John Deere, SAIC, FAW, Dong Feng en ThyssenKrupp.

Een van de toonaangevende producten van Adcole voor de auto-industrie is de ADCOLE 1310 High Speed ​​Nokkenas Inspectie Gage. Het is een end-of-line machine die tot 200 delen per uur meet voor stijg- en chattermark-detectie. Deze volautomatische meter maakt gebruik van individuele meetkoppen voor elke astap en nokkwab, met een resolutie van 0,1 micron, waarbij één datapunt op elke 1/10 graad of 3600 datapunten per omwenteling wordt genomen.

Begin 2011 kondigde Adcole aan dat het binnenkort de Adcole Model 1200-10 krukasmeter zou lanceren, gericht op fabrikanten van diesel-, scheeps- en locomotiefmotoren voor krukassen met een lengte tot 4,5 meter. Het is ook geschikt voor olieveld en stroomopwekking. Het product is voorzien van een eigen kogellageras met een uitloop van <0,25 μm voor het meten van krukassen met een lengte tot 4,5 meter, met een slingerdiameter van 560 mm, die 2,050 kg wegen.

Door gebruik te maken van een laserinterferometer in combinatie met een contactvolger met een slag van 330 mm, kan deze precisiemeetmeter 3.600 gegevenspunten meten op pendappen voor rondheid en rechtheid met een nauwkeurigheid van 0,5 μm. Uitgerust met een aanraakscherm van 50 cm en een op Windows gebaseerd besturingssysteem voor gebruiksgemak en uitvoerflexibiliteit, kan de Adcole Model 1200-10 krukasmeter een volledige meting van de krukas binnen 15 minuten uitvoeren. Gebouwd op een basis van hoofdkasten van constructiestaal met een grote 60 cm dikke oppervlakteplaat met een gewicht van 7 ton, weegt deze robuuste machine 22 ton, aldus het bedrijf.

Automotive Industries sprak met J. Brooks Reece, vice-president bij Adcole Corporation en vroeg hem ons meer te vertellen over enkele van de unieke kenmerken van de Adcole Model 1200-10.

Reece: alleen Adcole maakt zo’n grote krukas met sub-micron nauwkeurigheid. Om deze prestatie te bereiken, moest Adcole manieren bedenken om het gewicht, de slag en de lengte van de component te verwerken. Specifiek is de oppervlakteplaat van het graniet twee keer zo zwaar als die gebruikt in de 3,3 meter gage. De spilsteun is sterker gemaakt en de techniek voor het monteren op het graniet is opnieuw ontworpen.

Een spindelmotoraandrijving is ontwikkeld om het rotatiestart en -einde van zo’n zwaar onderdeel te regelen. De losse kop is volledig programmeerbaar met een joystickbediening en bevat een videomonitor om ervoor te zorgen dat het midden van de losse kop goed is gekoppeld. Voor verdere veiligheid is een pneumatisch systeem toegevoegd dat lucht door de kop en de centra van de losse kop duwt om te voelen of het onderdeel correct is geladen. Er zijn ook ontwerpwijzigingen aangebracht aan de verticale asaandrijving en aan het laserinterferometermeetsysteem dat het handelsmerk is van het bekende Adcole Model 1200.

AI: Hoe zou u Adcole beschrijven als een innovator?

Reece: we hebben altijd de overtuiging gevolgd dat onze klanten de meest nauwkeurige gage mogelijk zouden moeten hebben. Dit betekent dat er meer procestoleranties kunnen worden gereserveerd voor het proces. Als een maat bijvoorbeeld 10% of meer van de componenttoleranties neemt, zal er minder tolerantieproductie zijn en is de kans groter dat goede componenten worden geweigerd. Adcole produceert de meest nauwkeurige meters in zijn klasse en onze klanten profiteren van een strategisch voordeel.

AI: Vertel ons over de voortdurende ontwikkeling van Adcole van geavanceerde meetoplossingen voor krukassen en nokkenassen.

Reece: Alle grootste fabrikanten van auto’s en grote dieselmotoren zijn afhankelijk van Adcole. In de loop der jaren hebben onze klanten ons gevraagd speciale meetfuncties te ontwikkelen voor hun nieuwste ontwerpen. In sommige gevallen hebben onze klanten ons gevraagd om een ​​nieuwe machine volledig te ontwikkelen. Een van onze grootste klanten in de Verenigde Staten vroeg ons om een ​​machine voor het afwerken van oppervlakken te bouwen die de meetvolgorde automatisch kan uitvoeren. Dit was de eerste automatische ruwheidmachine voor krukassen voor de industrie. Een ander uniek aspect van deze machine was de mogelijkheid om de hoofd- en pendappen in elk kwadrant te meten, wat van essentieel belang is voor het minimaliseren van motorgeluid en het verhogen van de levensduur van de motor. Onze klanten kiezen er steeds vaker voor onze producten te gebruiken voor zowel vorm- als ruwheidsmetingen voor nokkenassen en krukassen.

AI: Hoe reflecteert uw R & D en daaropvolgende productontwikkeling de groeiende vraag naar groenere oplossingen?

Reece: Adcole meet roterende componenten die essentieel zijn voor het motorvermogen en de brandstofbesparing. Dientengevolge beïnvloeden deze zelfde componenten schone uitlaatemissies. De wereldwijde voertuigproductie zou in de komende vijf jaar moeten stijgen van het huidige niveau van 75 miljoen voertuigen naar 100 miljoen voertuigen. Terwijl China en India elk 100 miljoen voertuigen toevoegen aan hun wegen, zal er infrastructuur worden geïnvesteerd in snelwegen en bruggen.

Tijdens deze uitbreidingsfase zal er aandacht worden besteed aan het brandstofverbruik en de emissies van de markt en de toezichthouders. Net als in het verleden zal Adcool zijn bijdrage blijven leveren aan het verbeteren van de motorprestaties en het verlagen van de productiekosten.

Origineel artikel bekijken

Close Menu

NEW OptiShaft

Optical Shaft Measuring System

Measure Within Seconds!

LEARN MORE
Optical Shaft Measuring System
en_USEnglish