Skip to main content
search

Heb je een Diameter Gage of een Rondheidsmeter gekocht?

By August 23, 2018September 11th, 2018Nieuws

Als dit je eerste keer is door het cilindrische maat-koopproces, krijg je een groot aantal keuzes te zien. Wat cilindrische onderdelen betreft, is er een keuze of een machine moet worden gekocht die radiale metingen van een sonde met enkel contactpunt (gewoonlijk een rondheidsmeter) of een die contactpuntcontacten voor diametermeting gebruikt (een diametermeter) gebruikt ). Elk heeft specifieke toepassingen. In beide lopen de meettransducers loodrecht op de as van het onderdeel. Met de tegenovergestelde puntmeter is het minder kritisch om de deelas ten opzichte van de meetsondes te regelen. Een relatief grote slingering in de spil heeft minder effect op het type meting (diameters) dat het uitvoert. Terwijl het onderdeel naar een sonde beweegt, beweegt het van de andere weg. De relatieve groottemeting van het onderdeel blijft dus hetzelfde (hoewel een verticale beweging van het onderdeel het resultaat kan beïnvloeden wanneer een afgeronde volger wordt gebruikt). Met een dergelijk systeem kan een goedkopere spindel met een relatief hoge slingering worden gebruikt zonder de meting nadelig te beïnvloeden.

Een tweepuntssysteem is echter niet voldoende voor het meten van rondheid. Dit is waarom:

Stel u een cilinder voor met een driekwart of “klaverblad” -patroon rond de omtrek. Als een van de sondes een vallei binnenrijdt, nadert de ander een piek. Voor de tweepuntsdiametermeter lijkt dit onderdeel rond. Dit is zeker niet wat we willen als we zo’n belangrijk kenmerk als rondheid meten! In plaats daarvan is het meetpunt met één contactpunt (radiaal) nodig. (Opmerking: dit type meter neemt op een bepaald moment contact op met één punt, maar het onderdeel wordt geroteerd om de volledige gegevensset te verzamelen). Het één-punts contactmeter kan veel meer bieden dan diametermetingen. Er moet echter een prijs worden betaald. Om nauwkeurige radiale metingen uit te voeren, moeten we de as van het onderdeel besturen, terwijl het roteert voor de meting. Dit vereist een systeem dat het onderdeel veilig kan boeien, terwijl er zeer weinig slingeringfouten worden geïntroduceerd. Een precisiespindel is daarom essentieel met deze meter. Factor in het gewicht van het onderdeel en u hebt een zeer gespecialiseerd soort precisiespindel nodig. Dit is goed voor een groot deel van het prijsverschil tussen een diameter maat en een rondheid, of profiel, maat.

Een veelgemaakte fout is het kopen van een tweepunts gage op basis van de prijs, om er later achter te komen dat het geen belangrijke functies zoals profiel, chatter en ronding kan inspecteren. 

Maar waar de tweepuntscontactmeter u geen ronding kan geven, kan het contactpunt met één punt u een diameter geven. Dit komt omdat de gehele puntenwolk is opgeslagen, ten opzichte van het precieze midden van het onderdeel. We hoeven dus maar een beetje wiskunde toe te passen om een ​​gemiddelde diameter, max-min tweepuntdiameter, etc. te krijgen.

Pas op voor de tweepuntsmeter die probeert de resultaten van de single-point-maat na te bootsen. Zulke termen als “diametrale rondheid” en “ovaliteit” worden gebruikt als wiskundige pogingen om een ​​rondheidsmeting te benaderen. Nergens in de rondheidsnormen (ISO, ANSI of JIS) wordt een uitzondering gemaakt die manipulatie van de gegevens van de tegenpoolgegevens mogelijk maakt. Hoewel de ovaliteitsmeting enige waarde kan hebben, (maar er zijn betere manieren om een ​​dergelijke fout te kwantificeren), is het GEEN vervanging voor een echte rondheidsmeting.

Soms is het de moeite waard om wat meer van tevoren te investeren om een ​​maatstaf te verkrijgen die ALLE metingen kan maken die uw project of een toekomstig project nodig heeft.

Close Menu

NEW OptiShaft

Optical Shaft Measuring System

Measure Within Seconds!

LEARN MORE
Optical Shaft Measuring System
en_USEnglish